Sense selecció nacional de futbol

diumenge, 30 de desembre de 2007

Estos dies diverses seleccions autonòmiques de futbol disputen els ja tradicionals partits de Nadal que servixen per a que, almenys una vegada a l’any, els combinats nacionals o regionals puguen defendre els seus colors tot i que siga en un partit amistós. Ho fan Catalunya i Euskadi, Galícia i Andalusia i, fins i tot, Múrcia.
En el cas valencià, des de fa poc menys d’una dècada teníem l’oportunitat de vore sobre el terreny de joc a la Selecció absoluta de futbol, hereva d’aquella que pels anys 30 ja disputara partits contra Catalunya. Però enguany no anem a poder fruir de la nostra selecció nacional perquè, segons la Federació Valenciana de Futbol, no s’han donat les circumstàncies econòmiques per a que el partit poguera organitzar-se sense que es perderen diners. Canal 9, patrocinador del combinat nacional, ha declinat enguany aportar la quantitat econòmica necessària i ha fet una oferta a la baixa, motiu pel qual no hi haurà partit.
Cal apuntar, per a qui no ho sàpia, que el partit de la selecció nacional és concebut com el partit del futbol base perquè la recaptació va destinada als futbolistes i els equips que comencen per tal de fomentar este esport i la formació dels futurs jugadors. No sé si a Múrcia, per posar un exemple, hauran tingut este problema però a la vista dels esdeveniments, el patrocini no els ha costat massa d’aconseguir. Ací, com en tantes altres coses, som especials per no dir diferents fins i tot en això.
La deplorable televisió pública valenciana que no dubta en balafiar els diners dels valencians amb una programació que s’allunya dels principis establits per la seua pròpia Llei de Creació, ara resulta que no té uns quants centenars de milers d’euros per a que la Selecció Valenciana puga disputar un partit en el qual es defenguen els nostres colors nacionals, es promocione els jugadors de la nació i s’ajude als futurs futbolistes del país. En canvi sí que sobren els diners per a patrocinar, en el cas de la pròpia RTVV, a la selecció espanyola de bàsquet. Una vegada més, el Govern de Francesc Camps, el PP i els seus acòlits demostren quines són les prioritats d’un partit que s’autoproclama valencianiste però que d’això només té l’apel·latiu.
Ara que som una fictícia nacionalitat històrica, només de nom i no de fet, un dels nostres escassos símbols representatius a escala internacional queda tallat de soca i arrel pel menyspreu cap a l’esport de base i autòcton d’un Govern que prima valors que poc a vore tenen ab la nostra visió particular del món. Així, este problema no sols afecta el futbol sinó també la nostra simbòlica selecció nacional del pilota valenciana, campiona del món i d’Europa tantes i tantes vegades i magnífica representant del nostre esport arreu del planeta.
Els valencians tenim dret a que les nostres diverses seleccions esportives puguen competir a tots els nivells. Per a que això siga així cal un recolzament ferm i decidit dels nostres responsables polítics. I si hi ha diners per als grans esdeveniments, per a les visites de certs personatges i per a les obres fastuoses, ¿no em diguen que no sobren unes poques partides pressupostàries per a ajudar aquells que nascuts en la terra són els millors representants i el futur del nostre esport?
Opció Nacionalista Valenciana vol refermar el seu compromís amb les distintes seleccions nacionals valencianes, amb l’esport autòcton i els esportistes de base. Com a força nacionalista i valencianista, que mai ha qüestionat si els valencians han de jugar en una selecció o altra perquè sempre hem tingut clar el nostre marc nacional i no oferim cap tipus de dubte, una de les nostres prioritats dins esta àrea, per damunt de sentiments, és la promoció dels nostres equips i això passa per l’organització de seleccions nacionals que hauran de preparar-se per si, arribat el moment, per a competir internacionalment, altra de les nostres aspiracions com a partit: el reconeixement internacional de l’esport valencià.
Sergi Castillo. Coordinador d' Opció Jove.
Salutacions, des d'Opció Nacionalista Valenciana volem felicitar-vos estes festes i desitjar-vos que l'any 2008 siga millor que el passat.
Gràcies per la vostra atenció Miquel Àngel Gascón Secretari d'Org.