Habitatge protegit: estat de la qüestió

dijous, 31 de gener de 2008

20 empreses liciten per quatre solars municipals per a construir més de 300 nous habitatges protegits
L'objectiu del govern municipal és tancar l'any amb la promoció d'un miler de pisos protegits


GdC Aj.Torrent, 25/01/2008 - Més d'una vintena d'empreses del sector de la construcció, entre elles les més importants constructores de la Comunitat i nacionals, liciten per l'adjudicació de quatre parcel·les municipals que l'Ajuntament de Torrent ha posat a la venda per a construcció habitatges protegits en la ciutat.
En les quatre parcel·les podran construir-se més de 300 nous pisos. Aquestes noves promocions de pisos protegits també seran venuts a través de sortejos impulsats des del propi Ajuntament de Torrent, una part d'ells ja es sorterjaron a mitjan mes de gener.
Els projectes de les quatre noves promocions ja han estat realitzats pel propi Ajuntament a través de l'empresa pública municipal Nous Espais, qui també dirigirà l'obra d'execució. Serà el propi Ajuntament qui supervise les obres de construcció, pel que es controlarà al màxim les qualitats dels futurs habitatges perquè els joves de Torrent disposen d'uns pisos d'alt nivell en els seus acabats.

Ara, una vegada adjudicades les parcel·les, les empreses promotores només haurien de marcar els terminis perquè a la fi d'aquest mateix any podrien posar-se a la venda a través de sortejos com el celebrat a principis d'aquest mes de gener en el pavelló cobert on ja es van adjudicar els pisos de dos de les parcel·les que ara ixen a la venda.
La promoció d'habitatge protegit és una de les prioritats del govern de l'alcaldessa Maria José Català i és per això que s'han accelerat al màxim tots els tràmits per a donar una oferta als ciutadans i ciutadanes de Torrent en matèria d'habitatge. L'objectiu amb altres promocions és tancar l'any amb una oferta d'un miler de pisos protegits.

De moment, Torrent vol començar a liderar la construcció d'habitatge protegit en la comarca. Segons les dades de la Conselleria de Territori en l'any passat 57 municipis valencians havien disposat 447.606 metres quadrats per a construir VPO. Ara, Torrent només amb la venda d'aquestes quatre parcel·les, disposarà de prop de 20.000 metres quadrats per a construir pisos protegits en la ciutat.

La venda d'aquestes parcel·les es va aprovar en el Consell d'Administració de Nous Espais i en concret les parcel·les són les M-7, M-20 de la unitat primera de Parc Central i la M-26 i la M-28 de la unitat d'execució nombre 2 del mateix Parc Central.

Agència de lloguer

D'altra banda, l'Ajuntament de Torrent ja ha començat tots els tràmits per a crear la primera Agència Local de lloguer de la comarca que facilitarà l'accés dels ciutadans i ciutadanes a l'habitatge. Aquesta és una de les noves mesures de l'equip de govern en la seua política urbanística que va presentar en URBE.

Aquesta nova agència que es gesta des de l'empresa pública municipal de Nous Espais tindrà com finalitat gestionar el lloguer d'habitatges en la ciutat. Des de l'Agència de Lloguer de Torrent es gestionarà el lloguer dels habitatges pel que els propietaris de les mateixes només haurien de posar a la disposició d'aquesta agència els seus pisos i l'Ajuntament serà qui cerque arrendatari i es preocupe per la signatura del contracte, segurs i cobrament del mateix.

La gestió pública del lloguer beneficia tant a l'amo del pis com a l'inquilí, ja que des de l'Ajuntament “es vetlarà per drets d'ambdós ciutadans, evitant d'aquesta manera les reticències a llogar ja que haurien de complir-se totes les condicions de qualitat”, va explicar ahir l'alcaldessa de Torrent, Maria José Català.
D'aquesta manera, Torrent vol generar una gran borsa de pisos en lloguer per a garantir l'accés a un habitatge de qualitat a totes les ciutadanes i ciutadans. Torrent vol ser pionera en la comarca en aquesta aposta pel lloguer de l'habitatge gestionat des de l'Ajuntament.

La política urbanística que s'està desenvolupant té com objectiu generar una gran oferta de pisos protegits, així com també amb les pròximes actuacions, entre elles la revisió del Pla General, apostarà per la VPP enfront dels pisos de renda lliure.