La iniciativa va partir de l'alcaldessa i també els eximirà del pagament de la llicència d'activitat de 1.200 euros per cada carpa alhora que s'augmentaran un 100% els premis fallers
GdC Aj.Torrent 28/01/2008 - Així ho van comunicar hui l'alcaldessa de Torrent, Maria José Català, i el regidor de Falles, Miguel Monterde, als 27 presidents de les falles de Torrent reunits en una assemblea extraordinària a les 22 hores. Aquesta iniciativa d'eximir del pagament als fallers ha partit de la pròpia alcaldessa de Torrent, Maria José Català. Al mateix temps, des de l'Ajuntament també es va anunciar que per al pròxim exercici faller s'augmentarà un 100% l'import dels premis fallers per a potenciar la competitivitat de les diferents comissions falleres.

Entre les novetats que s'introdueixen enguany per a aconseguir una major participació en les festes falleres està l'organització de més festejos participatius com revetles o el dinar amb presidents i falleres majors de les 27 comissions de la ciutat.

L'alcaldessa va anunciar ahir que el parador faller de les falleres major i infantil de la ciutat no se suprimeix, tan sols es canvia la seua ubicació i es reduiran les elevades despeses que la Junta Local Fallera gastava en aquest parador. Les despeses de la setmana fallera només en menjars i sopars en el parador de la JLF pujaven a prop de 60.000 euros (10 milions de les antigues pessetes). El nou equip de govern ha decidit frenar aquest malbaratament, per la enorme despesa de què només gaudien uns pocs.

L'Ajuntament no ha derogat la taxa per la instal·lació de carpes sinó que ha introduït una modificació per la qual eximeix del pagament durant la setmana fallera per la instal·lació d'aquestes carpes en la via públic. L'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir la legalització d'aquestes instal·lacions perquè els fallers complisquen estrictament la legislació vigent. Aquesta mesura es pren ja que les comissions falleres són associacions sense ànim de lucre i mantenen viva una popular festa a Torrent.

L'ajuda econòmica que d'aquesta manera l'Ajuntament generarà a les comissions falleres, en comparació amb l'anterior exercici, supera en la majoria dels casos una mitjana de 3.500 euros, pel que des de la Junta Local Fallera s'espera que açò repercutisca en una major activitat fallera per al gaudi de tots els ciutadans i ciutadanes de Torrent. Els més de 3.500 euros són els que s'estalviarà cada comissió fallera per disposar d'una carpa en la via pública, encara que açò no els eximeix de presentar en l'Ajuntament tota la documentació per a instal·lar la corresponent carpa.

Per la seua part, el PSOE ha felicitat a les falles per obtenir les seues reivindicacions i ha exigit explicacions al govern del PP

El Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Torrent ha felicitat a les falles de la ciutat perquè han aconseguit que el govern municipal del PP atenga al final les seues reivindicacions, sobretot la referida a la taxa de les carpes, demanda que el grup socialista va proposar en el Ple de l'Ajuntament celebrat el passat 4 d'octubre i que aleshores no va ser atesa pel govern local del PP.
En el Plenari esmentat, va eixir avant la proposta del PP de crear una taxa especial per a aplicar a les falles per instal·lar les carpes en la via pública; el preu de la taxa era de 0,30 euros per metre quadrat i dia, el que per a una carpa mitja de 300-400 metres quadrats, instal·lada durant la setmana fallera, podria arribar a suposar un desembors de més de 800 euros. Si es pren en consideració que a Torrent hi ha 27 falles i que algunes de les carpes tenen una superfície major, l'Ajuntament podria haver arribat a recaptar més de 25.000 euros per aquest concepte.

En el citat Ple d'octubre, el Grup Municipal Socialista va proposar que les entitats sense ànim de lucre, com és el cas de les comissions falleres, tingueren una exempció del 95% de la taxa, però el PP es va oposar a la proposta, al·legant que “les taxes estan per a complir-se”. El Grup Municipal Socialista manifesta la seua satisfacció perquè “al final el PP ha canviat el seu criteri i considera a les falles torrentines com entitats d'iniciativa social i cultural sense ànim de lucre”.

El portaveu del grup municipal socialista, José Veiga, ha manifestat que “el que ha de fer d'una vegada el govern municipal del PP és governar per a tots, i deixar-se de favoritismes, perquè les comissions falleres d'aquesta ciutat han estat sempre un exemple de participació i d'harmonia, i des que va canviar el govern municipal no han deixat de ser acosades i menyspreades per part del nou govern municipal del PP”.

Per altra banda, el grup socialista exigeix explicacions al govern municipal del PP perquè en el mateix ple del 4 d'octubre va fer pública la seua voluntat d'estudiar conjuntament amb els partits de l'oposició les possibles ajudes per a les falles, ajudes que pogueren fer-los dur millor la despesa de la setmana fallera.

Per al portaveu socialista, “el PP va cometre un disbarat en tractar d'imposar una taxa a les falles. Aqueixa decisió va ser una "cabotà" que no tenia cap explicació, i ara s'han adonat de l'error; però per arreglar-lo, prenen pel seu compte la decisió d'eximir del pagament de la taxa, faltant també al compromís que van adquirir en el Ple Municipal que tots els partits estudiarien conjuntament una proposta que fora unànime”.

Sobre la decisió de suprimir el parador de la Junta Local Fallera, el grup municipal socialista exigeix al PP que done un tracte digne als representants legítims de les falles torrentines, i que deixe d'utilitzar l'excusa de la despesa del govern socialista com argument per acosar al món faller. El portaveu socialista ha manifestat que “la Junta Local Fallera de Torrent tenia un pressupost proporcionalment ínfim en relació al que té la Junta Central Fallera de València, i el treball dels membres de la Junta torrentina mereix totes les nostres felicitacions”. Veiga insisteix que “no anem a tolerar que les nostres falleres majors i les seues corts d'honor siguen apartades i desateses per un govern municipal que, pel que es veu, coneix molt poc al món faller”.