Els ciutadans podran arreplegar dispositius d'estalvi d'aigua

divendres, 8 de febrer de 2008

Torrent estalviarà anualment 100 milions de litres en utilitzar aigua no potable per al reg de parcs i jardins
Els ciutadans podran arreplegar diversos dispositius d'estalvi de l'aigua en les oficines d'Aigües de l'Horta
Es tracta d'una excel·lent iniciativa de la que ens felicitem des de millor Torrent

Gabinet Comunicació Ajuntament de Torrent, 08/02/08 - Torrent ha engegat una sèrie de mesures encaminades a l'estalvi d'aigua i la conscienciació dels adults i xiquets de la ciutat. Hui s'han presentat les diferents accions que permetran als torrentins fer un ús més responsable de l'aigua en les seues llars.

Una de les mesures més importants promoguda des de la delegació del Cicle Integral de l'Aigua ha estat la utilització d'aigua no potable per al reg de parcs i jardins. “Fins al moment en la nostra ciutat s'utilitzava aigua potable per al reg de la Ciutat de l'Esport, jardins del Toll i altres de la ciutat, així com per la neteja. A més de ser molt poc ecològic, no resulta beneficiós per a la butxaca dels torrentins. Per a solucionar aquesta situació s'han cercat pous de reg agrícola per a regar les instal·lacions de la instal·lació esportiva i la resta de jardins”, ha explicat aquest matí Mª José Català.

En aquests moments, el 60% del reg es realitza pel sistema de degoteig, mentre que el 30%, és per aspersió i el 10% a mà.

Sistemes d'estalvi per a les llars.

Els torrentins podran arreplegar en els pròxims dies en les oficines d'Aigües de l'Horta varis dispositius d'estalvi d'aigua de forma gratuïta. El primer d'ells és un Eco-Reductor, un dosificador d'aigua que es col·loca en les aixetes i permet un estalvi d'un 50% en cada aixeta.

Una altra de les actuacions és la difusió d'una bossa de plàstic que s'introdueix en la cisterna del WC, amb la finalitat de reduir la quantitat de litres d'aigua que s'utilitzen en cada descàrrega. Aquest recipient ha d'omplir-se d'aigua amb sal, perquè quede dipositat en el fons de la cisterna i no entorpisca el seu funcionament.
Amb aquesta mesura s'aconsegueix que cada vegada que s'utilitze el sanitari, la quantitat d'aigua usada es reduïsca considerablement. En concret, la utilització d'aquesta borsa suposa un estalvi de 4.000 litres per sanitari a l'any.

A més, es distribuirà un filtre per a arreplegar l'oli usat, amb la finalitat d'evitar que aquest siga eliminat pels desguassos de l'aigüera o del WC. Es tracta d'una espècie d'embut amb un filtre incorporat per a retenir residus sòlids i que s'ajusta al coll d'una ampolla de plàstic de’1 5 o 2 litres. Així s'emmagatzema tot l'oli usat i és més senzill dipositar-lo en l'ecoparc de la ciutat, per al seu reciclatge.

“El fet de no reciclar l'oli de les cuines suposa un problema d'obstrucció en la depuradora, a més del greu problema de contaminació de l'aigua que això suposa”, ha explicat el gerent d'Aigües de l'Horta, Alberto Sendra.

Conscienciació per a xiquets i jóvens.

Per als escolars de primària s'ha engegat un programa anomenat Aligotham. En una reunió amb directors i professors dels diferents centres de la ciutat, el regidor delegat del Cicle Integral de l'Aigua, José Gozalvo, va explicar les diferents activitats que podien realitzar en els centres.

Cada classe rebrà un pack en el qual s'inclou un DVD, els protagonistes del qual són Nemo, Núvol, Iglu i Llac. Cadascun d'ells anirà ensenyant als xiquets tot el procés del cicle integral de l'aigua i donarà consells d'estalvi perquè els xiquets puguen aplicar-los en les seues cases.

Per a donar suport aquests coneixements, cada pack inclou tres taulers d'un joc similar a la tradicional oca, però en el qual cada casella es produeix una situació positiva o negativa, el que permet avançar o retrocedir en el tauler. També s'inclouen altres jocs com el “memory”, però en el qual els xiquets han de relacionar conceptes sobre l'aigua.

A més, cada xiquet rep un quadernet d'activitats perquè demostre el que ha après després del visionat del DVD, i cada professor té una guia del docent per a dirigir les activitats. Una vegada que els xiquets han acabat les activitats, reben un pack de regal amb gots de plàstic amb els personatges, caretes i un diploma de “vigilants de l'aigua”, perquè apliquen el que han après més enllà de l'escola.

Per a reforçar la campanya en els centres escolars, els diferents col·legis de la ciutat tindran una cita lúdica el pròxim 22 de febrer. L’Hort de Trènor i la plaça Amèrica seran els punts de trobada, on es realitzaran tallers ambientals sobre l'aigua, jocs i teatre infantil per als escolars.

Per a secundària, batxillerat i cicles formatius, el programa és diferent. Sota el nom d'Ambientech es presenta un Cdrom interactiu que conté nou unitats formatives i més de 120 activitats multimèdia amb continguts de ciències, tecnologia i medi ambient relacionats amb l'aigua.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hay que ver cómo está el concejal este...

Anònim ha dit...

Pareix, que es lo únic que les importa a algunes, eixides, com está el concejal, i en eixó se tapen problemes, importants del nostre poble, com que els nostres estudiants, encara tenen que desplazarse a Paterna, perque no acaben de arreglar la marxadella, molta cara dura es lo que niá.