No als reduccionismes simplistes en campanya electoral

dimarts, 19 de febrer de 2008

No vull entrar plenament en la campanya electoral de les Generals. Crec que seria trair l'esperit d'un blog com és millor Torrent, que s'ocupa dels afers locals. Però precisament l'activitat dels col·lectius locals, les visites de campanya, i les candidatures al Congrés de la nostra alcaldessa, i al Senat de Sento Beguer, em permeten trobar mil justificacions per escriure d'aquest tema.
He de dir que personalment no m'agrada ser manipulat, i sempre estic a l'aguait. Per això rebutge la resposta del Partit Socialista a la jerarquia eclesiàtica. Els bisbes tenen dret a demanar el vot per qui vulguen. La gent no és tonta. La influència dels bisbes sobre els creients no crec que siga determinant per a milers catòlics de base que creuen en Déu però que cada dia estan més desenganyats amb la cúpula bisbal. Per no parlar dels cristians que ni tan sols acudixen a missa. Una recomanació de vot no és ni molt menys una ordre. La Conferència Episcopal no mereix tan gran resposta. El que sí que em rebenta és que s'alce un soroll, una formidable tempesta, per no parlar d'una malíssima dada de pujada de l'atur, la més alta de tota la història de la democràcia.

Però els hipnotitzadors de cervells també treballen en l'altre bàndol. No són patrimoni exclusiu socialista. La resposta de la dreta a la Plataforma de Suport a Zapatero (PAZ) és simplista i també desproporcionada. Com Zapatero amb els bisbes, Rajoy s'equivoca amb els artistes. Poden demanar el vot per qui vulguen. Si cantants com Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Miguel Bosè, Víctor Manuel, Soledad Giménez... etcètera, defenen Zapatero, és, segons els del PP, perquè els ha comprat amb el cànon digital. Així de simple. Els conservadors prometen una aliança amb els internautes pirates. Així de simplista. La propietat (intel·lectual) és de tots i s'ha de poder furtar via web sense cap cost. Més que demagògia sembla un precepte del comunisme, antítesi dels postulats populars. Crec que reduccionismes tan simples són un insult a la intel·ligència. No sé si el cànon és la millor solució, però el tot gratis tampoc pot ser-ho. Cal un debat més profund, no una acusació de vendre's per un cànon. Ni tampoc una demagògica aliança amb els que volen descarregar tot tipus de continguts culturals sense pagar res, ni que siga indirectament.

Amb molta més preocupació estic seguint l'increment de la xenofòbia en la campanya electoral. El tema de la immigració dóna molts vots, però els polítics tenen por de parlar clar. Des del centredreta juguen amb el tema d'una forma molt perillosa, però sense dir les coses clares. S'arriba a afirmacions increïbles, fins i tot la campanya de Gonzàlez Pons s'està centrant en la valencianitat de la vicepresidenta, Teresa Fernàndez De la Vega. El número 1 popular, Esteban Gonzàlez Pons, diu que encapçala "l'única candidatura valenciana que es presenta, que és la del PP" perquè, segons el parer del candidat popular, la candidatura que encapçala la socialista Mª Teresa Fernàndez de la Vega és de madrilenys. És la primera vegada que el PSOE presenta un cap de llista que no parla valencià. El cap de cartell dels populars també ha al·ludit a la fotografia en la qual De la Vega apareix vestida de fallera. La canditura del PSOE és la d'una dona que ha hagut de mostrar una foto de fallera de 1949. No sé que més ha fet, perquè no és fallera ni valenciana. El president provincial Alfonso Rus -que fins i tot va dubtar si la foto corresponia a la vicepresidenta: serà ella?, va preguntar-se en veu alta- va afegir que el sentiment de valenciana es demostra dia a dia, no perquè es vestisca de fallera. De valenciania no en té gens, és de Segòvia, menja cotxinillo i estiueja en Beneijida (sic).

Imaginem este tipus de campanya aplicada a candidats del PP com els expresidents Zaplana i Olivas, els diputats Trillo o Pujalte, o l'actual candidat del PP, company de Gonzàlez Pons en les llistes, Ignacio Uriarte, dirigent de Nuevas Generaciones del PP, número set per València i que no va trobar lloc a les llistes per Madrid.
Em sembla de molt mal gust voler erigir-se en representant dels valencians i presentar-se com a únic referent de la valenciana amb el principal argument que l'altra candidata ve de fora i no parla valencià. Més important que parlar-lo és respectar-lo, i no com alguns han fet en moltíssimes ocasions: ridiculitzar-lo.

No caiguem en el parany dels polítics. No perdem el sentit crític.No ens deixem portar per la campanya, analitzem críticament els quatre anys de gestió i les propostes per als pròxims quatre anys. No caiguem en reduccionismes simples. És un joc massa perillós. Un exemple: si els artistes donen suport a ZP és perquè obtenen el benefici del cànon. Si apliquem este reduccionisme simple, Rosita Amores que podem vore ací recolzar a Glez. Pons... què ha obtingut a canvi?

Les declaracions de Glez.Pons en aquest article de Levante.

Articles contra l'afebliment del sentit crític de J. E. Tur:
-
Sobre la dignitat del valencià
-
Sobre el suport d'artistes a polítics

32 comentaris:

Anònim ha dit...

NO DEBERIAS METERTE EN ESTOS TEMAS. TRAICIONAS EL ESPÍRITU DE LA WEB, Y PIERDES LECTORES, COMO A MÍ. TU GIRO RADICAL ME OBLIGA A NO ENTRAR MAS ANTE ARTÍCULOS VOMITIVOS COMO ESTE ULTIMO QUE HAS PUBLICADO
YO ROMPO CON EL RADICAL DE ZAPATERO

Anònim ha dit...

¿El que? ¿Espíritu de que? Que rabiosos hay por ahi

Anònim ha dit...

No al giro comunista de esta web

Anònim ha dit...

Yo opino también que esta pagina no debería entrar en la campaña de generales

Anònim ha dit...

Enhorabuena por el artículo

Anònim ha dit...

y sí puedes hablar de lo que quieras. Si finalmente cierras este blog como me dijiste será una gran pérdida

Anònim ha dit...

¿Que pasa que en este País todo el mundo puede decir a los demás de que pueden o no pueden opinar? yo no tengo tu tendéncia política, pero he de respetar tu opinión, podré compartirla o no, lo que no haré nuncas es decirte tienes que opinar de esto y no de esto otro. En que país vivimos, porqué no aprendemos de una vez a respetar lo que dicen los demás nos guste o nó. ¡TOLERANCIA Y RESPETO! hagamos un esfuerzo entre todos por una convivencia de respeto, paz y libertad.

Anònim ha dit...

Frente al bodrio anterior, yo repito que NO al giro comunista de esta web, que es de Torrent, NO DE ZP:
YO ROMPO CON ZP
Tú rompe:
http://www.youtube.com/watch?v=cvrhk_7qRlM

Anònim ha dit...

¡SOY TONTO!


ESO ES LO QUE PIENSA DE MÍ LA ALCALDESA DE TORRENT.

PIENSA QUE SOY TONTO CUANDO ME ENVÍA UNA CARTA A CASA PARA DECIRME QUE, POR CULPA DE LA REVISIÓN DEL VALOR CATASTRAL DE LAS VIVIENDAS QUE HA REALIZADO EL MINISTERIO DE ECONOMIA Y HACIENDA, HA SUBIDO EL IMPUESTO DE BIENES INMUEBLES QUE PAGO AL AYUNTAMIENTO DE TORRENT.


COMO LA ALCALDESA DE TORRENT PIENSA QUE SOY TONTO ME DICE QUE “DICHA REVISIÓN HACE QUE AUMENTE LA BASE SOBRE LA QUE SE APLICA EL IMPUESTO DE BIENES INMUEBLES (IBI) Y POR TANTO PROVOCA UNA SUBIDA EN EL IMPORTE QUE SE HA DE PAGAR EN 2008 POR ESTE IMPUESTO”.

PERO YO NO SOY TONTO Y SÉ QUE EL HECHO DE QUE SE AUMENTEN LOS VALORES CATASTRALES DE LAS VIVIENDAS NO IMPLICA QUE TENGAN QUE SUBIR LOS IMPUESTOS.
EL IBI SE FIJA MULTIPLICANDO EL VALOR CATASTRAL DE LA VIVIENDA POR UN TIPO DE GRAVAMEN QUE ESTABLECE CADA AYUNTAMIENTO DENTRO DE LOS MÁRGENES ESTABLECIDOS POR LA LEY DE REGULACIÓN DE LAS HACENDAS PÚBLICAS (ENTRE EL 0,4% Y EL 1,1%).
LOS AYUNTAMIENTOS LIQUIDAN Y RECAUDAN EL IBI Y SON COMPETENTES PARA FIJAR EL TIPO DE GRAVAMEN SEGÚN LOS LÍMITES ESTABLECIDOS.


COMO LA ALCALDESA DE TORRENT PIENSA QUE SOY TONTO, ME DICE QUE “EL NUEVO EQUIPO DE GOBIERNO, ANTE ESTA SITUACIÓN Y CONSCIENTE DE LA REPERCUSIÓN QUE ESTO TIENE EN LAS ECONOMÍAS FAMILIARES, ACORDÓ EN NOVIEMBRE DE 2007, NO SUBIR EL PORCENTAJE DEL IBI QUE SE APLICA SOBRE DICHA BASE CON EL FIN DE QUE LA REVISIÓN AFECTARA LO MENOS POSIBLE AL BOLSILLO DE LOS TORRENTINOS Y TORRENTINAS”.

PERO YO NO SOY TONTO Y SÉ QUE EL AYUNTAMIENTO NO HA BAJADO EL TIPO DE GRAVAMEN PORQUE NO HA QUERIDO.
EN LA ANTERIOR REVISIÓN DEL VALOR CATASTRAL DE LAS VIVIENDAS, EL IBI EN TORRENT NO SE VIÓ AFECTADO COMO AHORA. EL AYUNTAMIENTO, EN PLENO CELEBRADO EN 3 DE OCTUBRE DE 1996, ACORDÓ UNA IMPORTANTE BAJADA DEL TIPO DE GRAVAMEN QUE SE APLICA PARA CALCULAR EL I.B.I., DE MODO QUE LA SUBIDA DEL IMPUESTO SE AJUSTARA AL IPC, Y NO COMO AHORA (NO HAY MÁS QUE COMPROBAR LOS RECIBOS DEL IBI DE LOS AÑOS 1996 Y 1997).
POR LO TANTO, SI SUBE EL VALOR CATASTRAL DE LAS VIVIENDAS, SE BAJA EL TIPO DE GRAVAMEN Y ASUNTO RESUELTO.


COMO LA ALCALDESA DE TORRENT PIENSA QUE SOY TONTO SUGIERE QUE LAS EXPLICACIONES SE LAS PIDA AL MINISTERIO DE ECONOMÍA Y HACIENDA DEL GOBIERNO DE ESPAÑA.

PERO YO NO SOY TONTO Y SÉ QUE LOS RESPONSABLES DE ESTE ATROPELLO ESTÁN MÁS CERCA, EN EL AJUNTAMENT DE TORRENT.

LA ALCALDESA DE TORRENT SE EMPEÑA EN TRATARME COMO A UN TONTO, E INTENTA ENGAÑARME COMO A UN TONTO.

PERO, YO NO SOY TONTO.
Y TÚ ¿ERES TONTO?.

Anònim ha dit...

Si que eres tonto hijo, mira el sobre y verás de dónde viene, y si quieres recurrir por escrito debes dirigirte al Ministerio de Económia y Hacienda Dirección General del Catastro en Madrid( Socialista), en el sobre lo pone clarito, y hay un teléfono al que he llamado y te dan cita para atenderte en Valencia Dirección Regional del Castro C. Roger de Lauria-Valencia, enfrente de los cines.

En consecuencia tienes que ir al médico hijo, pero a la de cabeza.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Ja s´ha escapat el ramat.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

de puta pena, es éste, que dice no votes a Zp., que manda,narices, dice que mal hablados son los artistas y él empieza insultando, y desde luego no tiene dos dedos de frente, ni ningún dedo, cuando como los del PP., siempre hechan las culpas de todo lo que pasa en el pais a ZP., y aqui en Valencia, Camps y Rita, siempre se van de rositas, rositas amores,pues vaya, tela marinera.

Anònim ha dit...

al primer anonim, vosté no dehuria haber entrat a ésta Web, perque de democrátic, no te rés de, rés, pedre un lector, com vosté, es una alegria, con diuen mol bé els artiestes que apoyen en el seu dret a Zapatero.
Al sr. Gonzalez Pons, se retrata a él mateix, quant diu que la Sra. de la Vega, no es valençiana, perque no parla valençiá, i jo en pregunte, el Sr. Zaplana,sigue molt honorable President de la Generalitat, y no parlaba gens de valenciá, era de Cartagena,i per aixó era ó nó era aceptable, aixina se expresen els que com Aznar, borren el pasat de una plomá.

Anònim ha dit...

Che quin tall y ninots, voleu recolsar la yaya eixa de la Tere, que la unic aigua que a dut es de la picharrá que es pega cuan vé de Madrid.

Sou democratas com Hugo Chavez, me ric dels que se autodefinen democrátics, ja, ja, ja,ja, ...

Anònim ha dit...

al anterior, qui democrata es vosté, que no vol vore, que els peperos, an fet, el ridicul, mes espantós, sobre tot Camps, al ofrenarmos el transvase per activa i per pasiva, i hara ché ve Rajoy, i li diu voste calles que el transvase no vol el que mana, del pp., de Aragó, aixina es que li ha manat callar a Camps, ara ja no hu diu, per si le regaña el Rajoy.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Que pasa aquí?. La estrategía es dejar el último comentario que acusa a los del PP de rastreros. Mira que bién, esto me suena a izquierdona rancia garbancera, que por este blog circulan muchos. Al del último comentario, decirle, si es que no nos lo borran, y eso si es ser antidemocrático y a la fuerza, por qué no aceptar las cosas y que ese criterio quede sólo en el mundo de las palabras, forma parte la democracia y del debate, pero borrar cosas por qué sí y que se quede el último comentario por que me gusta, a eso se le llama dictadura propagandistica de izquierdas.

Anònim ha dit...

Frente a la censura comunista de esta web, yo repito que NO al giro comunista de esta web, que es de Torrent, NO DE ZP:

YO ROMPO CON ZP

Tú rompe:

http://www.youtube.com/watch?v=cvrhk_7qRlM

Anònim ha dit...

ZP es un embustero, miente a los ciudadanos. Un cargo tan importante, con un alto contenido moral y social, no debe ser ocupado por un Presidente que miente y además de forma Maquiavélica. Fuera ZP, no vale para ocupar esa alta magistratura del Estado.

Anònim ha dit...

Rajoy aun vale menos. No quiere hablar del pasado, como si no hubiera sido 8 años ministro. Señor Rajoy, mueva banquillo y deje paso, que a Ud. los españoles no lo quieren, y los extranjeros menos

Anònim ha dit...

todas, las encuestas, dan a Zapatero ganador, si hasta afines del PP., les pareció que Rajoy se pasó, cuando dijo a Zapatero, que agredió a las victimas, no tiene verguenza, Zapatero le tenia que haber dado más caña, pero se contubo a tiempo, no merece ganar Rajoy, Zapatero, devolviendole sus sinrazones, y no saber Rajoy, lo que es el bonobús, algo como el café,estan a a par.

Anònim ha dit...

Hay que ir a votar con todas las fuerzas para que la derecha se de cuenta de que con esos radicales de derecha no se va a ningún lado, siempre usando a las víctimas de ETA, sin respeto, queriendo crispar.
Hay que votar a Zapatero. Por un país solidario, en paz y que se preocupe de los más necesitados

Anònim ha dit...

Pero si la politica ded la crispación se la recvomendó IÑAKI a ZP, que mentirosos y embusteros, son estos sociatas, que acusan a otros de lo que ellos hacen, por esos se pegan entre ellos, y el ejemplo lo pone Torrent como siempre.

Anònim ha dit...

SI, LOS TRAICIONEROS, hubiesen dejado el micrófono abierto, cuando se ha entrevistado a Rajoy,veríamos lo que soltaría por su linda boquita, y a los que critican, que Zapatero hace crispación, cuando simplemente dijo que la tensión, es buena para movilizar a la gente, que siempre lo que dice ZP, se toma mal, y se tarjiversa, para arrimar el ascua cada cual a su sardina, pero no cuela.

Anònim ha dit...

Pero si ZP es un insensato, torticero, un izquierdoso garbancero de León, y no tiene categoría para estar de Presidente, y eso está perjudicándo enormemente a este país. No lo quiere Estados Unidos, no lo quieren en Europa ni La Merkel, ni el Sarkosy, ni el inglés, no se fian de él, es un individuo infumable, no tiene crédito.

Anònim ha dit...

RAJOY HA GANADO TODOS LOS DEBATES Y LAS ENCUESTAS DICEN QUE NO, ERO EL DOMINGO VAMOS A GANAR Y LOS IZMIERDOSOS LO VAIS A VER