Revolucionària política en matèria d'habitatge

dimarts, 12 de febrer de 2008

L'Ajuntament de Gandia es fa càrrec de la hipoteca quan no es pot pagar, i a banda, els jubilats d'aquell municipi podran hipotecar el seu pis amb l'Ajuntament per a pujar la pensió.

El govern local de Gandia, en mans del PSOE i del partit Plataforma (format per antics militants del PP) va desenvolupant poc a poc un programa d'accés a l'habitatge amb mesures que podríem qualificar com de sorprenents i revolucionàries, i que van molt més enllà de la simple construcció (que també en fa) de VPOs, que cada dia, hem de dir, són menys econòmiques.
Es poden aplicar estes iniciatives a la nostra ciutat? No és millor diagnosticar i quantificar problemes que llançar-se a la construcció de milers de vivendes, quan tenim moltíssimes buides?
En plena recessió econòmica i amb un creixent endeutament de les famílies que cada vegada tenen més dificultats per a plantar cara a les hipoteques, l'Ajuntament de Gandia portarà a terme una iniciativa pionera en el que a polítiques socials es refereix. L'empresa municipal Iniciatives Públiques, que s'encarrega de gestionar els projectes d'habitatge, ha decidit acabar amb els problemes d'un matrimoni que es troba en aqueixa situació. Es tracta dels inquilins d'una de les zones més degradades de la ciutat, el Grup Porta.

Tenen una hipoteca de 90.000 euros que els deixa una lletra mensual de 700 i cada vegada tenen més problemes per a afrontar-la. Les seues pensions tot just els permeten arribar a fi de mes. A més, l'Ajuntament duu mesos preparant un projecte per a rentar la cara d'aquest barri i subvencionar, entre altres coses, la reparació de sostres i façanes dels blocs de pisos o la instal·lació d'ascensors allí on ho desitgen. Però per a aquest matrimoni, el que en principi anava a ser una notícia excel·lent es va convertir en una càrrega insuportable. Tant és així que van informar a l'Ajuntament que no podien plantar cara a les despeses per mínimes que foren.
Però els seus problemes comencen a veure la llum, després que el consell d'administració de l'empresa pública haja aprovat comprar-los la seua casa per 114.000 euros, una quantitat suficient per a liquidar la quota total.

400 euros de lloguer
Els actuals inquilins podran seguir vivint allí el temps que desitgen per un lloguer de 400 euros que pagaran al Consistori, futur propietari de la residència.
Aquesta actuació està prevista dins del Pla d'Habitatge Social i del projecte de remodelació de tot el barri. Encara que precisament per ser nou, no està estrictament regulat. Per això, el Bloc ha demanat que s'establisquen unes bases que permeten que altres persones en la mateixa situació puguen adherir-se també a aquest tipus d'ajudes.

"No és nou que l'Ajuntament compre cases, però si que ho faça per a després rellogar-la als seus inquilins actuals", va explicar Emili Ripoll, membre del Bloc en el consell d'administració de l'empresa municipal.
Tots els grups municipals van aplaudir la mesura igual que la petició realitzada pels nacionalistes.

Al barri de Simancas de la capital de La Safor, també tenen un pla en marxa. La idea del govern és derrocar tots els edificis, que estan molt deteriorats, i tornar-los a construir. També en aquest cas, els seus propietaris, o almenys els que estiguen disposats a això, tornaran a viure en les seues cases, però totalment reformades per un preu bastant assequible.

Els jubilats de Gandia podran hipotecar el seu pis amb l'Ajuntament per a pujar la pensió
Els propietaris obtindran una renda addicional segons la seua edat i el preu de l'habitatge
Es tracta de la hipoteca inversa, o hipoteca pensió com la va descriure l'alcalde, José Manuel Orengo, i actualment l'apliquen les entitats bancàries. El que pretén l'Ajuntament és convertir en renda el patrimoni que posseeixen els gandiencs, bàsicament, jubilats .

Açò és, proporcionar una pensió mensual que els permeta viure amb tranquil·litat a aquelles persones que tenen un alt patrimoni -com un pis de molt valor- però la seua pensió els fa aribar difícilment a final de mes.

I tot això, a canvi de la titularitat de l'immoble. Encara que cap la possibilitat de recuperar els diners si arribat el moment els hereus decideixen quedar-se la casa.

La societat espanyola, en matèria d'habitatge, es caracteritza per la protecció de la propietat privada. És a dir, la norma general és que cada família tinga la seua pròpia casa. Aquests dos factors units provoquen que cada vegada haja més ancians que posseeixen una bona casa però sense diners per a la compra de cada dia.

I ací és on intervé l'Ajuntament. La hipoteca inversa permetrà que seguisquen vivint en el seu pis i a més, perceben mensualment una espècie de pensió que complemente la seua economia domèstica. El propietari quedaria hipotecat amb l'Ajuntament.

Per als no hipotecats
Actualment, els bancs ho realitzen per a gent major, que tenen un habitatge lliure de càrregues però necessiten complementar la seua renda. S'aplica en funció de la seua edat, la seua esperança de vida i el valor de la casa, que es calcula a partir de la taxació de l'immoble i els anys que es calcula per estadística que li queden de vida a l'inquilí. Quan mor existeixen tres possibilitats: la primera, que els hereus renuncien a la propietat i el banc es quede amb el pis en canvi de la diferència que falta del preu final. En Gandia, seria l'Ajuntament el qual obtindria l'immoble. La segona opció és que els hereus cancel·len el deute i retornen els diners que els seus pares van rebre per a recuperar la casa. I la tercera, que cap de les dues parts desitge la casa, amb el que arriben a un acord i es ven a un tercer.
L'alcalde de Gandia manté un interessant blog (vore ací)
Articles de LAS PROVINCIAS
ací i ací
Ja ens agradaria tindre un
web municipal com el de Gandia...